Kapotáže motorek I

Pokud nejste úplní „lajci“ v oblasti motocyklů, tak zajisté víte, že kapotáže jsou jednou z jejich nejdůležitějších součástí. Ovlivňují totiž celkovou aerodynamiku a tím pádem i maximální možnou rychlost, kterou je daný stroj schopný při své jízdě vyprodukovat. Proto je jejich výběr důležitým faktorem, jenž se zkoumá při koupi. Je třeba zvolit druhy, které vyhovují potřebám jezdce, sedí na daný typ stroje a zároveň splňují vzhledová očekávání zájemce. Avšak kdy se vůbec poprvé tyto užitečné části začaly využívat?

První se objevily už v období 20. až 30. let 20. století, avšak oficiálně první sériově vyráběná „celokapotáž“ se dostala na trh až skoro o padesát let později – v roce 1976 u BMW R 100 RS. Její vypuštění mezi uživatele způsobilo pořádný rozruch, který pomohl nejenom prodejům, ale také i následnému vývoji různých značek. Aktuálně se v popředí vyskytují firmy BMW, Suzuki, Kawasaki, Yamaha, Honda nebo třeba Harley-Davidson, které si našly své četné následovníky. 

Avšak nenechte se zmýlit, kapotáže neslouží pouze jako prostředek pro zvyšování rychlosti, ačkoliv to je jeden z jejich hlavních úkolů. Jde mimo jiné také o skvělý designový doplněk. Tyto viditelné části totiž velmi dobře utvářejí vzhled motorky a to zajisté ocení každý milovník rychlých strojů. 

Kapotáže se skládají z více částí, které se dají různě zkombinovat, čímž dodáte stroji speciální vzezření. Chcete nové blatníky, kryt sedadla nebo klín pod motor? Pokud se ještě daný typ stroje vyrábí, tak to není vůbec problém sehnat. Ostatně škrábnout si někde vaši motorku není bohužel vůbec obtížné, stačí chvilka nepozornosti. 

Každý výrobce samozřejmě dává na své stroje logo firmy, avšak právě už podle zevnějšku jsme většinou schopni poznat, o jaký typ motorky jde. Vše je pouze o správném výběru, který bude uživateli sedět. Nespokojte se s něčím, co vám nevyhovuje, zvolte si to nejlepší!


NOVINKY 2.5.2016
Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací