Štěpán Zuda po závodě na Mallorce

Dne 30.4.2016 se konaly 2. závody Španělského šampionátu Cuna de Campeones na ostrově Mallorca. Závody se poprvé jely na velké trati dlouhé 3200 metrů. Tyto závody se měly konat 1.5., ale pro nepřízeň počasí a z důvodu rychlejší trati se závody přesunuly na 30.4. Na závody jsme přijeli v pátek 29.4.

A v sobotu 30.4. se diky přesunu termínu jelo pouze 3x volný trénink a po obědě 2x kvalifikace. V podvečer od 17hod byl první závod a v 18:30 druhý. Závody byly vypsány pro tři kategorie. Kategorie GP 220, GP 220XL a GP 140 (Štěpána). V prvním ranním tréninku se Štěpán držel v TOP10 celkově ze všech kategorií. Ve druhém tréninku začalo pršet a Štěpa mohl konečně vyzkoušet mokré pneu na kterých jel poprvé.. I v tomto tréninku jezdil dobře dokonce se dostal na osmé místo. Do třetího tréninku trať oschla, ale chteli jsme zkusit jiné nastavení motorky, které se ukázalo jako špatná volba a Štěpa čas už nevylepšil.

Do první kvalifikace jsme vrátili nastavení zpět na původní, ale organizátor nám přinesl novou kombinézu, která je povinná. Štěpa jel od začátku časy o cca 5sec. pomaleji než v tréninku a když přijel tak si stěžoval, že se v nové kombinéze nedá ani vysednout. Na druhou kvalifikaci dostal Štěpa jinou velikost kombinézy a ihned to bylo vidět i na časech. Ve druhém kole pokořil svůj nejlepší čas z celého dne o 1 sec což dávalo na 15. místo celkově, ale v dalších kolech čas dále zlepšoval, až se dostal na čas o 4sec lepší v posledním kole, které mu přineslo celkové 11. místo a ve své kategorii 5. místo.

Do obou závodů tedy startoval ze 4. řady z 11. místa. Do prvního závodu velmi dobře odstartoval a chytil se za vedoucí skupinkou, se kterou držel krok. Jednoho jezdce předjel a dostal se tak na 4. misto své kategorie. V posledním kole mu špatně podřadila motorka a Štěpa svůj náskok ihned ztratil, čehož využil jezdec za ním a Štěpa se tak o jedno místo opět propadl. Ještě jednou se pokusil o předjeti, které mu vyšlo, ale soupeř ihned zareagoval a Štěpu opět předjel na brzdách. To se stalo v posledním dobrém úseku k předjetí a tím Štěpa už zpět své místo nevybojoval. 

Do druhého závodu měl Štěpa horší start, ale během prvního kola, kdy došlo k hromadné nehodě jezdců se Štěpa posunul o tři místa vpřed a byl tak celkově na 4. pozici. Závod však byl po dalších dvou kolech zastaven červenou vlajkou. Po znovu odstartování zkráceného závodu na 6 kol se Štěpa okamžitě dostal na 8. Pozici celkem a postupně stahoval skupinku, která bojoval o třetí až sedmé místo. Jednoho jezdce Štěpa předjel a začal si připravovat útok na dalšího, což by znamenalo posun na třetí místo ve své kategorii. V nájezdu do předposledního kola chtěl Štěpa zaútočit a tak dříve zatáhnul ze zatáčky. Ve výjezdu však najel na plastový obrubník, na kterém dostal hajda a závod tak předčasně ukončil. Útěchou mu mohlo být jen to, že zajel 4. Nejrychlejší čas ve své kategorii a zlepšil se tak o dalších 0,5 sec.

Po vyšetření v sanitce byl Štěpán převezen do nemocnice v Mallorce s podezřením na zlomeninu loktu. Po vyšetření na Klinice ROTGER přišla naštěstí dobrá zpráva, rentgen nepotvrdil zlomeninu, ale pouze silné pohmoždění… mimochodem na této klinice byl několikrát ošetřen i Jorge Lorenzo.. :-) Po návratu na okruh si Štěpa převzal od svého mechanika pohár za 2. místo, což byla náplast na ránu.. ☺

Štěpa: Tato trať mi moc seděla, nedá se srovnat se žádnou tratí, kterou zatím znám. Bylo to nahoru, dolu, rychlý, pomalý… prostě vše. V prvním závodě jsem se dostal do tempa, protože jsem se chytil do skupinky GP220 (moto3 kola) a snažil jsem se jich držet. Dokonce jsem měl v některých zatáčkách i na útok.. V posledním kole jsem špatně podřadil, čehož využil jezdec za mnou a já jsem mu to vrátil zase ve výjezdu.. Pak jsem si řekl, že teď už nesmím chybovat, tak jsem trochu zpomalil na jistotu a on na brzdách kolem mně proletěl.. Už jsem neměl kde s ním zabojovat a tak mně tato ztráta trochu mrzela. I tak jsem ale měl ze závodu dobrý pocit.. Do druhého závodu jsem chtěl držet krok s TOP 5, Což se mi i povedlo, ale závod byl zastaven. Tak jsem si alespoň znovu vyzkoušel start a tlačil jsem se dopředu. Dojel jsem skupinku a začal jsem si chystat útok na třetí místo své kat., ale vyjel jsem na plastový obrubník a ani nevím jak a už jsem ležel.. Ihned jsem se zvednul a běžel od motorky na kraj tratě, kde mi pomohli rodiče jednoho z jezdců přelézt, protože mně hrozně bolela ruka. Pak už jsem se vezl houkačkou do nemocnice.

Otec: Jsem na Štěpána moc hrdý – opravdu zabojoval.. Naposledy seděl na motorce v německu 9-10.4. a od té doby z důvodů počasí nikde netrénoval. Na Mallorcu jsme jeli s tím, že snad zajede tak jako v předchozím Conilu. On nám však ihned v prvních trénincích ukázal, že chce jet víc.. S motorkou si velmi dobře rozumí a trať mu také seděla. Poprvé jsem zažil jaké to je 30 sekund Štěpu na trati nevidět.. Topspeedy se pohybovali okolo 130km/h, ale nejnižší rychlost v zatáčce byla 79km/h, takže docela mazec.. Až na ten smolný pád to zvládnu perfektně a jsme opravdu pyšní já i tým.. Tímto bych chtěl poděkovat všem co nás podporují.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací