Štěpána Zudu čeká nová výzva ve Španělsku

Štěpána Zudu čeká nová výzva ve Španělsku

Je tu nová sezóna, a tak pojďme zjistit, co je u Štěpána nového a jaké jsou jeho plány.

V loňské sezóně jsi přestoupil do kategorie pokročilých v německém šampionátu ADAC a celkově jsi obsadil skvělé osmé místo. Jak minulou sezónu hodnotíš?

Štěpa: "Myslím, že jsem měl sezónu hned od začátku dobře rozjetou. Nečekaně jsem zajel dobrý výsledek hned na prvním závodu na ne mnou moc oblíbené trati (do té doby ☺) a to mě motivovalo na další. Následně jsem zajel perfektně Vysoké Mýto při MČR. Za celou sezónu jsem nasbíral mnoho cenných zkušeností."

Věřím, že by loňská sezóna dopadla daleko lépe, kdyby nepřišlo tvé zranění, které sis přivodil ve volném tréninku. Byla z toho zlomenina v zápěstí a dva měsíce pauzy od závodění. Povedlo se zranění zcela vyléčit?

Štěpa: "Určitě mě toto zranění mrzelo, protože po dobře rozjetém začátku jsem si pomýšlel na celkové pódiové umístění. Ale jak se říká, všechno zlé je pro něco dobré, po pěti letech jsme jeli na dovolenou bez motorek a já i rodina jsme se dobře odreagovali ☺. Nabral jsem spousty sil a měl jsem čas popřemýšlet, kde se stala chyba a co vylepšit. Ihned po dovče jsem začal docela tvrdě s fyzickou přípravou pod vedením svého trenéra Martina Príslupského z BFC Liberec. Přestože nebylo jisté, zdali mě lékař na závody v 2015 ještě pustí. Dva dny před kontrolou jsme byli ve Vysokém Mýtě na již opraveném motocyklu od Martina Janouška (moc díky) a časy byly docela dobré. Při kontrole u lékaře jsem byl uvolněn do závodů s tím, že se za půl roku ještě uvidíme. Do závodů jsem se vrátil v dobré formě, což bylo vidět na výsledcích všech závěrečných závodů. Na kontrole po půl roce mi doktor řekl že si můžu dělat co chci… ☺, zranění se naštěstí i přes naše obavy zhojilo perfektně, za což díky MUDr. Kebrlemu." 

      
    Trénink s Ondrou Ježkem

Jaké jsou plány na letošní sezónu? Pojedeš opět ADAC nebo plánujete i jiné závody?

Štěpa: "ADAC určitě pojedeme opět v kategorii pokročilých. Dále se zúčastníme závodů CUNA DE CAMPEONES na motocyklu MiniGP 140. K těmto závodům jsme se rozhodli po dohodě s mým trenérem a zároveň skvělým člověkem Michalem Fillou, kterému patří VELKÉ DÍKY za veškerou podporu mého závodění. Samozřejmě by to nešlo bez sponzorů, kterým bych touto cestou také rád jmenovitě poděkoval: FILLA RACING ACADEMY, INAXES, PSÍ, NOKAMOTO, MJ MOTOSPORT, MOTOFORZA, DAFIT, MS VIDEO PRODUCTION, SILNIČNÍ MOTORKY, ARBOLI."

Motorku pojedeš stejnou jako loni? Tedy Hondu NSF100?

Štěpa: "Ano, pojedu stejnou, ale pouze v ADAC. Ve Španělsku se jede podobná koncepce, ale s výkonnějším motorem, ze kterého bych měl plynulejší přechod na MOTO3, tedy pokud do ní vyrostu ☺. Letos jsem přes nádrž ještě pomalu nedosáhl na řídítka….

Jak náročné je technicky tvou motorku připravit na závody? Je motorka hodně náchylná na technické problémy?

No, tak to je spíše otázka na mého super mechanika Martina Janouška, protože taťka je na motorky docela talent…☺. Ale celkově je motorka velmi stabilní a bez závad. Ta moje má již pár let za sebou, takže se pár věcí projevilo. Ale myslím, že nic vážného.. prostě HONDA ☺"

Sezóna se pomalu blíží ke svému startu, jak probíhá tvá fyzická příprava? A kdo ti pomáhá s přípravou?

Štěpa: "Promiň, ale konkrétně nebudu prozrazovat…☺. Mám svého trenéra a mimo povinné tréninky, které mám 3x týdně, dělám, co mě baví (floorball, kolo, lyže, ping pong, atd)."

      

Víme, že motocyklové závody jsou hodně časově náročné. Plno trénování a cestování, jak zvládáš skloubit závodění a školu?

Štěpa: "Díky mamce, která mi s učením hodně pomáhá, mám ve škole samé a v minulém roce jsem byl dokonce oceněn jako nejlepší žák 3. třídy.. Jelikož mě škola i moto baví, zvládám obojí."

Co říkají učitelé a spolužáci na tvé závodění? Fandí ti, nebo je to moc nezajímá?

Štěpa: "Spolužáci mi fandí a učitelé podporují. Má třídní učitelka nám posílá mailem učení, které občas dělám i na závodech.."

Kterým závodem pro tebe odstartuje letošní sezóna? Uvidíme tě závodit i u nás v ČR?

Štěpa: "Závody nám začnou již 27.3. ve španělském Cádizu na 140tce. Bude následovat někde v dubnu přípravný kemp v ADAC na NSF100. Kalendáře budou během týdne upřesněny na mém FB. Co se týká naší republiky.., tak mě můžete vidět 14.5. v Chebu, ale při závodech ADAC. Myslím, že žádný závod v ČR nemáme v plánu. Ještě jsme nenašli termíny ME, tam bychom chtěli zavítat také, ale uvidí se." Štěpo, děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí do letošní sezóny.

12022572_1001369136590168_7106941420260251543_o

      

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací