Trocha historie: Nejstarší evropské závody motocyklů

Trocha historie: Nejstarší evropské závody motocyklů

Od chvíle, kdy se člověku zalíbila rychlost, vznikla i jeho potřeba se v ní měřit s ostatními. Závody všeho druhu, ať už pěšky, na vozech, koňmo i za využitím dalších zvířat, jsou nedílnou součástí historie živočišného druhu, ke kterému patříme. A s každým dalším vynálezem se také objevují nové kategorie, ve kterých lze změřit síly. Není tedy divu, že s vynálezem prvního motocyklu byly vynalezeny i první motocyklové závody – již v roce 1897 byl ve Velké Británii zaznamenán první závod šlapacího bicyklu a kola poháněného motorem, zatímco na evropském kontinentu byly v oblibě vytrvalostní závody, například z Paříže do Milána. Ale ani Britové se jich nezdráhali – zkouška spolehlivosti, Reliability Trial, se jako šestidenní týmová zkouška odolnosti jezdců i strojů jezdila již od roku 1903. Asi není třeba říkat, že to je předchůdce Mezinárodní motocyklové šestidenní, která se loni konala u nás za humny – ve slovenských Košicích.

Čím více závodů vznikalo, tím více rostla potřeba nějak zaznamenávat a porovnávat jejich výsledky. V prosinci roku 1904 tak v salonku jednoho z pařížských lokálů vzniká Fédération Internationale des Clubs Motocyclistes, neboli Mezinárodní federace motocyklistických klubů. Hned o dva roky později dočasně zaniká, ale mezitím se ještě stihly uspořádat v létě 1906 závody na českomoravské Vysočině, tehdy v Rakousku-Uhersku, ve městě Pacov (tenkrát psáno Patzau) „Velká cena Evropy“, kde z deseti účastníků závod dokončili čtyři.

O rok později se jel poprvé prestižní závod Isle od Man Tourist Trophy, další z mála závodů z dob před první světovou válkou, který se zachoval do současnosti. Zmiňovali jsme se mimo jiné o jeho vlivu na kulturu café racerů. Kolem roku 1910 byl považován za ten nejslavnější závod na světě, a již účast v něm slibovala jezdci i jeho stroji velkou slávu.

Velkou ránu evropskému motosportu zasadila první světová válka. O jeho návratu na výsluní zájmu se dá mluvit až tak pár let po válce, kolem roku 1920, zatímco štafetu nejrůznějších riskantních kousků a tehdy šílených rychlostí přebírá na čas Amerika. Ale i navzdory dalším válečným útrapám motosport už nikdy svou popularitu neztratil – a uzmul si i další prvenství.

První mezinárodní motoristické mistrovství světa se pod záštitou znovuzrozené (a přejmenované) FIM konalo v roce 1949 – mistrovství formule 1 bylo založeno o rok později. Což se sice lépe pamatuje, ale fakt zůstává: motorky tu byly první.


NOVINKY 7.6.2016
Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací